澳门六合彩

Major Campus Landscape Project to Begin in February

Back to All Stories

Tiered pathway to connect middle and upper campus.

A major landscape and infrastructure project designed to better connect the upper and middle areas of campus at 澳门六合彩 University will begin this month. This project will dramatically transform the wooded hillside area between Dana Arts Center and Frank Dining Hall, improve campus pedestrian circulation from Case-Geyer Library to Dana, and create a new plaza on the upper campus.

The project has been made possible thanks to the generous support of Peter L. Kellner 鈥65, P鈥87, GP鈥16,鈥19, who has previously supported several other critical elements of the Third-Century Plan, including the funding of two newly endowed faculty chairs, and contributions to the 澳门六合彩 Commitment financial aid initiative. The reimagined and rebuilt hillside will be named Peter鈥檚 Glen in his honor.

Acclaimed landscape architects at Michael Van Valkenburgh Associates (MVVA) are responsible for the Glen鈥檚 landscape design. MVVA is renowned for prominent design projects including Brooklyn Bridge Park, Harvard Yard, and the grounds of the presidential libraries of Presidents George W. Bush and Barack Obama. Construction is slated for completion in 2025.

The existing hillside will be transformed into a native landscape where water will cascade over natural stone into stepped pools alongside new pathways. There will be new spaces for gathering and a completely redesigned upper-campus plaza next to Frank Dining Hall that will drastically improve the pedestrian experience.听

鈥淭he protection of Peter鈥檚 Glen will give us a chance to make a landscape type that you have in the surrounds of the campus, but not currently on the campus,鈥 says MVVA Partner Michael Van Valkenburgh. 鈥淲hile the walk down Peter鈥檚 Glen allows long views into the valley, there also will be a sense 鈥 with the trees around you, as you go down the stairs 鈥 of being held there.鈥

鈥淕iven that this project will profoundly transform our campus for the next century, I knew we needed to collaborate with the world鈥檚 best landscape architects, and MVVA was our first choice,鈥 said 澳门六合彩 President Brian W. Casey. 鈥淚 learned of Michael Van Valkenburgh during my own time at Harvard, when he led a complete restoration of Harvard Yard. I have followed his firm鈥檚 work as it has gained national and international acclaim. The professionals at MVVA are thoughtful, deeply creative, and environmentally conscious.鈥

MVVA has played a critical role in every major landscape project at 澳门六合彩 since 2016, including the Burke-Pinchin quad and hillside, the Bicentennial Tree planting in the Academic Quad, the restoration of Oak Drive, and the design of the new pedestrian pathways at campus entrances.

An aerial site view that shows how it is situated among the current campus buildings.
An aerial site view that shows how it is situated among the current campus buildings.

This new project is an integral part of the Third-Century Plan commitment to responsibly steward the campus and its environs and is part of a series of recent improvements designed to connect the campus community through improved pedestrian circulation, up and down the hill. Kellner鈥檚 gift will also allow for improvements to the campus entrance at Oak Drive, complementing his prior support of new and expanded sidewalks, tree plantings, and Oak Drive restoration.听

A concept rendering of the completed upper portion of Peter鈥檚 Glen.
A concept rendering of the completed upper portion of Peter鈥檚 Glen. This new plaza will extend into the back half of the Frank Dining Hall traffic circle.

鈥淚 am pleased to be involved in several of the major initiatives of the Third-Century Plan. This initiative in particular will help to bolster 澳门六合彩鈥檚 commitment to environmental sustainability, while further enhancing the beauty of our campus. 澳门六合彩 is fortunate to have Michael Van Valkenburgh and his great team involved in 澳门六合彩鈥檚 environmental master plan to enhance the walking experience on campus while also being ever mindful of our responsibility to be good stewards of a campus of remarkable beauty.鈥澨

Work Ahead听

Initial site work in February will necessitate the clearing of hundreds of non-native and declining trees, shrubs, and overgrowth on the hillside to prepare for major excavation and earth moving. Currently, this unused area provides drainage for water flowing both from pipes and natural runoff and feeding an undersized storm system. Much of the surrounding vegetation is either 听invasive or susceptible to disease and pests. A redesigned and expanded storm-water system will control runoff water volume and reduce sedimentation. 听

The Glen will continue to evolve as planting of nearly 500 native trees and 500 native shrubs and plants takes place over several growing seasons. Heated stairs will create a path down the hill beside a cascading stream shaded by a natural tree canopy. Plazas at the top and bottom of the walkway will provide areas for relaxation, study, and gathering.

A map showing locations of each tree, shrub, and planting in the project.
A map showing the locations of each tree, shrub, and planting in the project. Once complete, 澳门六合彩 will have planted more than 500 trees, 600 shrubs, and 10,000 container plants since 2019.

Improved Campus Entrances

In addition to the work on the Glen, 澳门六合彩鈥檚 main entrance on Oak Drive will be updated with new trees and plantings to complement the overall campus landscape vision and will create a clear connection to the walkway leading toward Peter鈥檚 Glen.

Glen Details

  • New heated concrete stair system, pathways, and site lighting will connect the middle and upper campus through a wooded gully located between Ryan Studio/Dana Arts and the traffic circle below Frank Dining Hall.听
  • Stormwater runoff will be captured by a series of stone cascades and ephemeral pools during light rain events. A larger, closed conveyance system with capacity for heavy rain events will mitigate flooding and water quality issues. 听
  • A lower stormwater basin will be an attractive landscape feature that will include stepped boulder seat walls.听
  • The Frank Dining Hall traffic circle will become a new upper plaza for improved pedestrian safety, ease of access, and a greater natural connection with the surrounding landscape. The plaza will feature stone pavers, boulder seat walls, new site lighting, and tree and understory plantings.听
  • A new lower plaza with pavers at the south side of Ryan Studio will connect the project to the new Benton Center, both physically and in shared materials.听
  • A portion of the project funds will provide the opportunity to bury unsightly utility lines along Broad Street in preparation for future construction plans on the lower campus.
  • A new middle-campus pathway will create an accessible pedestrian spine from the back side of Little Hall to Dana Arts Center/Curtis stairs. Work includes the cutting back of the hillside behind Little Hall with a series of stone and oak terraces to open up views between Peter's Glen and points north towards Case Library.听